Suitsuahju ehitamine
Warning: Undefined variable $commenttitle in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/facebook-comment-by-vivacity/user-file.php on line 121
Warning: Undefined variable $commentcount in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/facebook-comment-by-vivacity/user-file.php on line 121
Warning: Trying to access array offset on null in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/twitter-facebook-google-plusone-share/tf_display.php on line 72
Warning: Undefined array key "twitter_id" in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/twitter-facebook-google-plusone-share/tf_display.php on line 277
Olen suur suitsukala fänn. Sellepärast võtsingi ette suitsuahju ehitamise aeda. Tegu on nn. Saaremaa kuumsuitsuahjuga, kus tuleb tuld teha lepapuuga ja lõkke suits läheb otse kaladeni (vs. teed tuld millega tahad ja viskad ahju põhja lepa laaste). Hea maitse saamiseks võib koldesse visata ka nõgeseid või õunapuu oksi. Ehitasin selle õpetuse järgi. Enamvähem.
Kõik algas muidugi vundamendist. Mina kaevasin umbes 30cm sügavuse augu, täitsin liiva ja kruusaga ning valasin soovitud mõõdus betooni. Kuna minujaoks oli tegu säästuprojektiga, siis sai betoonisegu sisse visatud veel põrandatasandussegu, mille tasuta sain (ehitusmehed hoiavad peast kinni). Tegu oli minu esimese ning siiamaani ka ainsa müüriladumisega.
Nagu ütlesin, siis esimene müüriladumine. Piltidelt on näha valesti laotud vuuki – soodustab pragunemist. Aga ptüi-ptüi-ptüi kaks aastat on kestnud. Ahju ukse ostsin kalli raha eest läbi Soovi (15€), aga suutsin hinged ja raami ära lõhkuda (tüüpiline), siis saigi keevitatud uued hinged ja uks läks ette ilma raamita.
Ladumise viimase rea vahele paigaldasin metallist armatuuri – need hoiavad maakive, mis omakorda kaitsevad puitkarkassi leegi eest ja hoiavad kuuma.
Puitkarkass läks ülemiste kivide külge nelja kruviga. Maakivide kohale asetasin roostevabast plekist kandiku mis ei lase rasval kividele tilkuda (läheb põlema). Restid sain igaltpoolt kokku korjatud – osad vanalt grillilt, osad külmkapilt ja paar tk. ostsin.
Nämm. Kalaga läheb umbes 2 tundi, kanaga 3 tundi ja lihaga 5-6 tundi. Aga eks iga ahi on erinev ja õige aja saab teada kasutamise käigus.