Vanaema lihtne ja maitsev piparkoogitaigna retsept
Warning: Undefined variable $commenttitle in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/facebook-comment-by-vivacity/user-file.php on line 121
Warning: Undefined variable $commentcount in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/facebook-comment-by-vivacity/user-file.php on line 121
Warning: Trying to access array offset on null in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/twitter-facebook-google-plusone-share/tf_display.php on line 72
Warning: Undefined array key "twitter_id" in /data05/virt69133/domeenid/www.ideenurk.ee/htdocs/wp-content/plugins/twitter-facebook-google-plusone-share/tf_display.php on line 277
Käes ongi aeg, kui vaikselt hiilivad ligi päkapikud ja hinge poeb mõnus jõuluootus. Üks jõulutunde tekitaja on kindlasti piparkookide küpsetamine. Meie pere on igal aastal teinud koos vanavanematega piparkoogitaigna ise.
Jagame teiega Võrumaa pere põlvest-põlve edasi antud piparkoogi valmistamise saladust.
Selle retsepti järgi valmib 4 kg maitsvat kodust piparkoogitainast.
Vaja läheb:
2 kg jahu+2 tl soodat
1,4 kg suhkrut
670 g võid
135 g hapukoort
4 muna
Maitseainete segu:
2 tl nelki
4 tl kaneeli
1 tl muskaati
1 tl kardemoni
3 tl apelsini koort (eelnevalt kuivatatud ja vanas kohvimasinas jahvatatud)
Taigna valmistamine algab suhkru sulatamisest. Selleks võta natuke kõrgem pada ja vala sinna pool suhkru kogusest ning lase suhkur väiksel tulel sulama. Veel enne, kui suhkru sulama paned võtta pliidi kõrvale kolmveerand klaasi sooja vett. Kui sulanud suhkur hakkab pajas kerkima, siis vala vesi vähehaaval suhkru peale. Ole ettevaatlik, suhkur võib pritsida! Nüüd lisa teine pool suhkru kogusest ja kuumuta suhkrut segades. Väga pruuniks ei soovita suhkrut lasta, tuleb mõrkjas maitse.
Sulanud suhkur võta tulelt ja lisa tükkhaaval eelnevalt valmis lõigutud või.
Nüüd võtta suurem kauss, kuhu sulatatud suhkru ja või segu valada. Kauss võiks olla piisavalt suur, et oleks hea hiljem tainast sõtkuda.
Tainategu jätkub munade lisamisega, seda tuleb teha ühe muna kaupa.
Kui munad on lisatud, siis lisage hapukoor.
Järgmisena lisage eelnevalt valmis segatud maitseinete segu. Kui maitseained on tainasse segatud, siis laske tainal natuke seista ja jahtuda. Jahtunud tainast on hiljem lihtsam sõtkuda.
Kõige viimasena lisage jahu koos soodaga.
Sõtkuge tainast seni, kuni tainas ei hakka enam käte külge.
Kui taigen on valmis siis rulli taigen küpsetuspaberile lahti ja hakka piparkooke tegema.
Mõnusat piparkookide nautimist!
Aitäh vanaema Ülle!